Optická symetrika vs. metalická symetrika

Optická symetrika vs. metalická symetrika

Minulý týden jsem si domů na zkoušku nechal zapojit optiku od T-Mobile až do bytu, tzv. FTTH. Měl jsem trochu obavy z použitých technologií a zda-li parametry přípojky (mimo deklarovanou „rychlost“) budou solidní.

Po pár dnech měření jsou skutečně vidět rozdíly.

Porovnání přípojek:

  1. Nej.cz (bývalé Centrio) – optika do domu -> metalika do bytu 100/100 Mbit symetrika
  2. T-Mobile GPON – optika až do bytu 250/250 Mbit symetrika

Nej.cz máme již několik let, po přechodu na veřejnou IP klesla latence a drží se stabilně pod 1ms přípojka se chová dost konzistentně a průměrně naměřím 94/94 Mbit – v nejvytíženějším období klesá downlink ale téměř nikdy pod 80 Mbit. Nej.cz nepotřebuje modem ani žádný převaděč, takže jde kabelem rovnou do routeru.

T-Mobile – naměřené hodnoty 245/246 Mbit (také veřejná adresa – modem v transparentu). S latencí je to paradoxně na optice horší – kolem 4,8 ms. Na obrázku níže však zvyšuje latency fakt, že to bylo měřené přes transparentní access point s WiFi AC wave2.

Kvůli PPPoE to má nižší MTU…

Ping místo 0,8-1 ms u NEJ.CZ má u T-Mobile na optice paradoxně kolem 5 ms…

Za cenu za jakou jsme dostali optiku od T-Mobile s rychlostí 250/250 se při srovnání cen určitě vyplatí, ale patrně někde vázne infrastruktura v pozadí a pokud bych měl volit stabilitu a nízkou latenci na úkor lehce vyšší ceny, tak je určitě lepší Nej.cz.

EDIT 2022-05-17:

T-Mobile po měsíci konečně opravil kulhající rychlost up-linku která se setrvale místo 250Mbit pohybovala spíše okolo 160Mbit, latence je stále stejná a občas poskočí i na ošklivých 17-18ms.

No Comments

Add your comment