Kingston A1000 NVMe SSD

Kingston A1000 NVMe SSD

Před půl rokem jsem vyměnil svůj hlavní pracovní stroj za nový se slotem M.2 pro NVMe SSD. Bohužel jsem se maličko spálil, protože DELL E7270 nedisponuje plným NVMe, tj. 4 lanes ale pouze NVMe PCIe 2x. Každopádně ostatní parametry notebooku jsou výborné, takže jsem to nechal být a hledal SSD pro NVMe SSD PCIe 2x.

Těch moc na trhu není a pro upgrade jsem tedy nakonec zvolil Kingston A1000 – 960GB, SSD M.2 2280 (PCIe-x2 NVMe), TLC, 1500R/1000W s příjemným poměrem papírový výkon vs. cena.

Po instalaci, upgradu FW a následném měření reálných rychlostí jsem byl příjemně překvapený. Disk místo výrobcem deklarovaných 1500 MB/s má na sekvenčním čtení měřitelně skoro 1600 MB/s naopak zápis je lehce nižší od papírové hodnoty, ale pohybuje se v přijatelných mezích.

Velkým mínusem je aplikace od Kingstonu pro správu SSD Kingston SSD Manager, která od konkurence v podobě Samsung Magician značně zaostává a o nějakých funkcích v podobě měření reálných rychlostí, automatické optimalizaci systému a podobných vychytávkách si můžete nechat leda tak zdát. Základní a nejdůležitější 2 funkce, tj. přehled zdraví disku a aktualizace FW naštěstí zvládá celkem dobře, takže úplně k ničemu není. Na druhou stranu po softwarové stránce je co zlepšovat.

Suma sumárum, Kingston NVMe SSD A1000 se ukázal jako hodně muziky za málo peněz s omezením v podobě softwaru a podpory ze strany výrobce. Funkčně je však velmi zdařilý a systém na něm běží svižně a bez problémů.

 

No Comments

Add your comment